10 voordelen van het installeren van een vloerverwarming

6 februari 2023 | Blog

Een vloerverwarmingssysteem is een type verwarming dat warmte afgeeft via de vloer in plaats van via radiatoren of luchtkanalen. Het systeem bestaat uit een verwarmingselement, zoals waterleidingen of elektrische draden, die in de vloer worden gelegd en worden aangedreven door een verwarmingseenheid. Het doel is om een comfortabele en gelijkmatige warmte te verspreiden door de ruimte. Vloerverwarming wordt beschouwd als energie-efficiënt en comfortabel en wordt vaak gebruikt in woningen, kantoren en andere gebouwen.

Er zijn veel redenen waarom mensen vloerverwarming kiezen als verwarming voor hun huis of gebouw:

 1. Verhoogd comfort: Een vloerverwarmingssysteem zorgt voor een aangename en gelijkmatige warmte in de ruimte.
 2. Energiebesparing: Vloerverwarming is efficiënter dan traditionele verwarming en kan leiden tot lagere energiekosten.
 3. Gezondheid: Vloerverwarming vermindert de kans op allergieën en andere gezondheidsproblemen door minder stof en allergieën in de lucht.
 4. Stijlvol: Het is onzichtbaar en biedt daardoor een schoon en stijlvol uiterlijk.
 5. Minder onderhoud: Vloerverwarming vereist minder onderhoud dan traditionele verwarming en is gemakkelijk schoon te houden.
 6. Lagere installatiekosten: Het installeren van een vloerverwarmingssysteem is over het algemeen goedkoper dan het installeren van radiatoren.
 7. Onderhoudsvrij: Vloerverwarming heeft geen bewegende onderdelen en vereist daardoor geen frequent onderhoud.
 8. Gelijkmatige warmte: Vloerverwarming verdeelt de warmte gelijkmatig over de gehele ruimte in plaats van op één specifieke plek.
 9. Veilig: Vloerverwarming is veiliger dan traditionele verwarming omdat het geen brandbare materialen bevat en geen brandbare stoffen uitstoot.
 10. Gemakkelijk te regelen: Vloerverwarming is eenvoudig te regelen met een thermostaat en geeft precieze controle over de temperatuur in de ruimte.

Vloerverwarming is daarom een populair alternatief voor traditionele verwarming en wordt vaak gekozen door mensen die comfort, efficiëntie en stijl waarderen.

Het installeren van vloerverwarming

Het installeren vereist meestal professionele hulp, maar hier is een overzicht van de algemene stappen die moeten worden genomen:

 1. Planning: Bepaal de grootte en de locatie van de ruimte waar vloerverwarming moet worden geïnstalleerd, evenals de soort verwarming die u wilt installeren (elektrisch of watergestuurd).
 2. Voorbereiding: Verwijder de huidige vloerbedekking en bereid de ondergrond voor door eventuele oneffenheden te verwijderen.
 3. Leidingwerk: Leg de waterleidingen of elektrische draden voor de vloerverwarming volgens de plannen.
 4. Isolatie: Leg isolatiematerialen, zoals PUR-schuim of EPS-schuim, over de leidingen om te voorkomen dat de warmte verloren gaat.
 5. Afdichting: Leg een afdichtingslaag over de isolatie om te voorkomen dat vocht in de vloer dringt.
 6. Vloerbedekking: Leg de gewenste vloerbedekking, zoals tegels, hout of laminaat, over de afdichtingslaag.
 7. Aansluiting: Sluit de verwarmingseenheid aan op het elektriciteitsnetwerk of de waterleidingen.
 8. Controle: Test het systeem om te controleren of het correct functioneert en stel de thermostaat in op de gewenste temperatuur.

Het is belangrijk om een gekwalificeerde professional in te huren om het vloerverwarmingssysteem te installeren om ervoor te zorgen dat het correct wordt geïnstalleerd en veilig functioneert.

Over onze blog

Bekijk op onze blog informatie over het onderhouden en renoveren van vloeren. We geven u ook inspiratie en de beste tips en tricks voor uw vloer.

Ervaren vloerspecialist in jouw regio

Onze vloerspecialisten zorgen ervoor dat u tevreden bent vanaf uw eerste stap in onze showroom tot uw eerste stap op uw nieuwe vloer. Van budgetvriendelijke opties tot duurzame oplossingen – onze experts met meer dan 10 jaar ervaring begeleiden u overal bij.